<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=183660822919076&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
cabecera_blog_catalan
crea-mobile
relacions socials

Per què cultivar les relacions és bo per al cervell?


Sabem que l'alimentació i l'exercici físic juguen un paper fonamental per afavorir la nostra salut cerebral. També tenim clar l'important que és estimular cognitivament el nostre cervell perquè sigui més resistent a l'envelliment. A aquesta llista, cal afegir també el paper clau de les relacions socials.

La ciència ha relacionat el fet de mantenir una vida social activa amb la disminució de les taxes de discapacitat i mortalitat, així com amb un menor risc de patir depressió i millors capacitats cognitives.

Els vincles socials ens fan més feliços 

Hi ha certs vincles socials que influeixen molt positivament en el nostre benestar i que afavoreixen la vitalitat de la nostra ment. Ens referim, per exemple, a les amistats properes, als llaços familiars forts, o a una relació de parella satisfactòria.

L'aïllament social és una tendència que s'aguditza a mesura que ens fem grans. La jubilació o la pèrdua d'éssers estimats, entre altres factors, sovint contribueixen a una progressiva disminució de les relacions socials. No obstant això, és precisament en aquesta etapa quan és particularment rellevant cultivar les relacions amb altres persones.

Cal evitar l'aïllament social en qualsevol etapa de la vida, perquè la relació amb els altres ens aportarà enormes beneficis cognitius. Això és així perquè el manteniment de les relacions socials està inherentment lligat a l'ús del llenguatge, de la memòria, de la capacitat de planificació, també a l'empatia, a la capacitat de posar-se al lloc dels altres, etc. Tot això és un excel·lent mètode d'estimulació cognitiva.

Què podem fer per conrear les nostres relacions socials?

Si bé és cert que amb l'edat pot costar una mica més animar-se a conèixer noves persones, cal, almenys, sortir de casa i mantenir el contacte amb aquells que ja coneixem: els nostres familiars, amics o veïns. Això també ens ajudarà a estar al dia de tot el que passa al nostre entorn.

No sempre disposem de tot el temps que ens agradaria. Però això no ha de jugar en la nostra contra. El que prima en això de les relacions socials és la qualitat i no tant la quantitat.

Tot i això, és important que reservem cert temps per trobar-nos amb els altres. Anar al cinema, al teatre, a fer un cafè o compartir activitats que ens resultin agradables. Una altra idea interessant és la de fer coses noves, com per exemple provar restaurants, visitar llocs que desconeixem o iniciar noves activitats junts.

Per conèixer gent i crear nous vincles, també pot resultar-nos d'ajuda participar en associacions, clubs o en activitats de voluntariat. Als beneficis lúdics i culturals que aquestes activitats ens aportaran cal sumar els intrínsecs a les relacions socials, sigui mitjançant el manteniment dels nostres contactes com, podria ser, per la creació de nous vincles que poden resultar d'allò més enriquidors.

Relacions personals i de qualitat

En l'era d'internet i les xarxes socials, és lògic que ens valguem d'elles per mantenir el contacte amb els nostres amics i éssers estimats en la distància. Aquestes eines poden resultar-nos de gran ajuda per a connectar-nos amb persones que, d'altra manera, no seria possible, o organitzar trobades.

Però cal no oblidar la importància del manteniment de les relacions en persona i de les converses cara a cara. Les relacions reals tenen unes particularitats que ens aporten uns beneficis mentals que són insubstituïbles.

Categories: Envelliment i hàbits saludables

19.10.2017


Sobre l'autor

A la Fundació Pasqual Maragall investiguem la detecció i prevenció de la malaltia d'Alzheimer, promocionem un envelliment saludable i treballem per millorar la qualitat de vida de les persones afectades i cuidadores.

Més informació →

Posts relacionados