<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=183660822919076&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
cabecera_blog_catalan
crea-mobile
cançons-alzheimer

Música i Alzheimer: 20 cançons per recordar


Diversos estudis apunten als efectes beneficiosos de la música en les persones amb Alzheimer. La música és una potent eina per activar i estimular el nostre cervell: ens evoca records, ens ajuda a sentir, a recordar, a activar-nos o a relaxar-nos. En aquest article proposem 20 cançons per recordar que podem escoltar a casa amb el nostre ésser estimat amb Alzheimer.

Els beneficis de la música per a una persona amb Alzheimer

Hi ha diferents estudis que han estudiat la relació entre la música i el cervell, i s’ha demostrat la capacitat de la música per influir en aspectes cognitius i emocionals, activant simultàniament diferents regions cerebrals

La música té un impacte positiu en les persones amb Alzheimer. Millora el seu estat d’ànim i el seu benestar. El fet d’escoltar música que formi part de  “la banda sonora de la seva vida”, que sonava en els moments feliços de la seva joventut o d’altres èpoques entranyables, evoca records i experiències, i això també pot facilitar l’apropament i la connexió emocional amb altres persones del seu entorn.

 

A continuació oferim 20 cançons que formen part dels records musicals de moltes persones grans. Aquesta selecció forma part d’una llista molt més llarga, feta a partir de diversos estudis que s’han realitzat o s’estan realitzant com a part del projecte Banda Sonora Vital del Grup de Tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra i la implicació d’altres institucions, com per exemple la Fundació Pasqual Maragall, que impulsa el projecte “LifeSoundtrack, la banda sonora de la meva vida”.

Inicialment, aquest projecte va suposar la implicació d’estudiants de primer de batxillerat, que van participar en la implementació d’una intervenció utilitzant la música per millorar l’estat emocional i el benestar de persones amb Alzheimer. Uns anys després es va dur a terme  una nova edició del projecte com a servei comunitari entre estudiants de l’últim curs de l’ESO. 

Apart dels beneficis directes en l’ànim i el benestar de la persona amb Alzheimer, la música personalment significativa és un potent instrument per potenciar la connexió emocional amb les persones de l’entorn i per promoure un apropament entre generacions molt distants, ja que permet als joves apropar-se a la realitat de les persones grans, compartir un temps agradable amb elles i conèixer els problemes que sovint afronten (deteriorament cognitiu i demència, per exemple). 

Recomanem escoltar aquestes (o altres) cançons en petites sessions a casa amb una persona amb Alzheimer, tenint en compte algunes recomanacions per fer-ho de forma tranquil·la i agradable, tant per a la persona amb Alzheimer com per a qui comparteix aquest moment amb ella.

20 cançons per recordar

  1. Tómbola, Marisol
  2. Soy minero, Antonio Molina
  3. Chica Ye-ye, Concha Velasco
  4. Toda una vida, Antonio Machín
  5. Noelia, Nino Bravo
  6. Mediterráneo, Joan Manuel Serrat
  7. Bésame mucho, Sara Montiel
  8. Vivir así es morir de amor, Camilo Sesto
  9. 15 años tiene mi amor, El Dúo Dinámico
  10. Yo soy aquel, Raphael
  11. Borriquito como tú, Peret
  12. Vivo cantando, Salomé
  13. Como yo te amo, Rocío Jurado
  14. Mi carro, Manolo Escobar
  15. Ay pena, penita, pena, Lola Flores
  16. Eva María, Formula V
  17. Juntos, Paloma San Basilio
  18. Cartagenera, Los 3 sudamericanos
  19. Tres cosas hay en la vida: salud, dinero y amor, Cristina y los Stop
  20. Himno de la alegría, Miguel Ríos

Apart d’aquestes 20 cançons per recordar, trobaràs moltes altres a la llista de reproducció “Banda Sonora Vital - Grandes Éxitos” a Youtube.

Categories: Consells i cures

15.06.2023


Sobre l'autor

A la Fundació Pasqual Maragall investiguem la detecció i prevenció de la malaltia d'Alzheimer, promocionem un envelliment saludable i treballem per millorar la qualitat de vida de les persones afectades i cuidadores.

Més informació →

Posts relacionados